Ytliga blodkärl

Hur fungerar IPL?

IPL är ett intensivt pulsat ljus som passerar det yttersta hudlagret. Ljusenergin omvandlas sedan till värme som vissa färgade målområde, så som röda blodkroppar (hemoglobin) och pigment (melanin), reagerar på. Detta gör att små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, solskadad hud, åldersförändringar, pigmenteringar och pigmentfläckar påverkas och reduceras. Hudens nybildning av kollagen stimuleras och hudens åldrande motverkas. Huden får även en jämnare ton samt ger ett jämnare och slätare intryck.

Solning utomhus eller i solarium bör undvikas 6-8 veckor före och under behandlingens gång. Håller man inte detta är risken stor att man brännskadar huden.

Hur går behandlingen till?

Det första vi gör är att tvätta rent huden från smink och parfym. Därefter stryker vi på en gel på huden. Genom en ljusprisma kommer en ljuspuls som blixtrar till och du känner det som ett varmt stick i huden eller som ett gummiband som snärtar på huden efterföljt av värme. Behandlingen tar 15-45 minuter beroende på hur stor ytan är som ska behandla.

Hur många behandlingar behövs?

Det krävs vanligtvis 2-5 behandlingar med 4-6 veckors intervall. Man ser en förbättring efter varje behandling och du kan själv avgöra hur många gånger du önskar behandla.

Hur ser det behandlade området ut efter behandlingen?

Huden blir på de flesta personer röd och man känner en lätt solsveda. Detta sitter i ca 1-2 timmar. De som har mycket kärl kan svullna upp i huden, vilket försvinner efter någon dag. Ibland kommer inte svullnaden förrän dagen efter. Pigmenteringar blir mörkare innan de bleknar eller försvinner. Kärl kan temporärt bli mer markanta och en del kan spricka. Spricker kärlet uppstår ett ytligt blåmärke som försvinner på någon dag.

Vilka område kan behandlas?

De områden som med fördel behandlas är:

  • Ansikte
  • Hals
  • Bröst
  • Handryggar

Vad kan jag förvänta mig för resultat?

Som regel uppnår man hög grad av tillfredställelse med behandlingen. Man ser gradvis reduktion av rodnad, brustna blodkärl, oregelbunden pigmentering, porstorlek och fina linjer. Efter varje behandling känns huden mjukare och får en jämnare ton.