Kärl på benen

Hur fungerar behandlingen?

Vid behandling med Nd:YAG laser sätter man ett ljusprisma mot huden och skjuter ut ett laserljus mot kärlet. Ljusenergin omvandlas till värme när det kommer i kontakt med hemoglobinet i kärlet. Målet är att höja temperaturen på blodet i kärlet så mycket så att det koagulerar utan att skada epidermis och den omgivande vävnaden. Därefter flyttar man ljusprismat till nästa ställe och fortsätter så tills behandlingen är klar. Oftast krävs det flera behandlingar under en längre tid eftersom det kan ta flera månader innan kärlet/kärlen upplöses, sönderdelas och tas om hand av kroppen.

Hur känns behandlingen?

När man skjuter ljuset mot huden och kärlet kan det kännas olika från person till person. Några känner en brännande känsla på huden och andra känner en dov smärta i kärlet. Detta kan sitta i någon timme efter behandlingen. Känslan kan komma tillbaka igen efter några dagar när kärlet börjar upplösas/sönderdelas.

Hur ser det behandlade området ut efter behandlingen?

Nästan omedelbart efter behandlingen uppstår en rodnad och svullnad på huden. Svullnaden och rodnaden brukar lägga sig efter några dagar.

På det behandlade området kan det även uppstå ett blå-lila märke som försvinner efter 5-15 dagar. När märket bleknar, kan huden få en rostbrun missfärgning som det kan ta 3-6 månader innan det bleknar. Den rostbruna fläcken är en utfällning av järn som man har i blodet.

I vissa fall kan det även uppkomma en blåsa eller skorpa på det behandlade området. Detta läker vanligtvis ut efter 5-10 dagar.

Det kan ibland även uppstå en förändring av pigmenteringen i huden på det behandlade området. I de flesta fall av denna s.k. hypo- eller hyperpigmentering sker detta på människor med mörkare hud eller när man nyligen utsatt huden för sol, före eller efter behandlingen. Pigmentförändringen försvinner oftast efter 3-6 månader. Hypopigmenteringen kan ta 12-24 månader på sig att försvinna.

Att tänka på innan behandlingen

Tänk på att inte exponera huden för sol, varken ute eller i solarium. Använd heller inte färgspray eller brun-utan-sol på huden 4 veckor innan en behandling.

Vi behandlar inte personer som:

 • är gravida eller ammar
 • har eller har haft hudcancer
 • använder mediciner eller hälsokostpreparat som gör din hud ljuskänslig
 • har exponerat huden för sol de närmaste 4 veckorna
 • har diabetes som inte är under kontroll
 • har keloid ärrbildning
 • har skör hud
 • står på blodförtunnande medicinering
 • har historia av blödarsjuka

Att tänka på efter behandlingen

4-5 dagar efter behandlingen kan man skydda det behandlade området genom att inte utsätta sig för varma bad, gympa eller annan pulshöjande träning, massage, bastubad m.m. Man ska även skydda det behandlade området för solexponering 3-4 veckor efter behandlingen med kläder eller hög solskyddsfaktor. Risk finns annars för hyperpigmentering i huden.

Priser

Tidspris:

 • 1a 15 min 1000 kr
 • 2a 15 min 500 kr
 • 3e och resterande påbörjade 15 min 300 kr

Detta är pris vid varje behandlings tillfälle och det krävs 1-4 beh, lite beroende på hur mycket man har.